Amorpha
Fabaceae
Beschrijving
Amorpha is een plantengeslacht uit de Fabaceae, familie van de vlinderbloemigen.
De naam komt van het Griekse ‘Amorphos’ wat vormloos betekent. Het verwijst naar de bloemetjes, die van vorm niet lijken op de typische vlinderbloemige. De ‘zwaarden’ en ‘kiel’ die bij veel andere vlinderbloemigen voorkomen, ontbreken. In het Nederlands noemen we de plant soms wel eens ‘schijnindigo’, omdat er gelijkenissen zijn met het geslacht Indigofera. Ook Baptisia wordt soms Valse Indigo genoemd, en behoort tot deze familie.
Amorpha komt van oorsprong voor in Amerika. Van het zuiden van Canada tot helemaal in het noorden van Mexico kan je 15 soorten terugvinden.
Wij verkopen de soort A. canescens. Het is een struikachtige plant die onderaan houtig kan worden, maar die wij wel jaarlijks terugsnoeien in de borders met goed resultaat. De bloemen groeien sowieso altijd op de nieuwe scheuten, dus ook als je niet graag tot de grond terug knipt, moet je goed blijven snoeien om uitbundige bloei te bekomen.
de soortnaam komt van het Latijnse ‘canesco’ wat ‘grijs of wit worden’ betekent. Dit refereert naar de witgrijze beharing op de bladeren en stengels.
Amorpha canescens met duidelijk zilveren dons op de bladeren. Foto genomen 5/7/’24.
Amorpha canescens wordt 40-70cm hoog en vind je op zanderige woodland locaties, maar evengoed langs stenige oeverranden.
Het blad is heel decoratief: de bladeren zijn 6-15cm lang en geveerd. De deelblaadjes zijn ellipsvormig, ongeveer 2cm en fluweelachtig behaard, erg zacht.
De stengels zijn geribd, hard en ook behaard.
Amorpha canescens, detail van de afzonderlijke deelblaadjes, die samen het ‘blad’ vormen van ongeveer 15cm lang. Foto genomen 5/7/’24.
Detail van de geribde stengels. Foto genomen 5/7/’24.
Rond juni verschijnen de bloemen. De bloeiwijze is een tros, de verschillende trossen staan trouwens vrij losjes en ongedwongen bovenaan de stengels en vallen goed op.
De afzonderlijke paarse bloemetjes hebben een duidelijke kroon, maar de typische bloem zoals je die kent uit de familie (denk maar aan Baptisia, Lupinus, Thermopsis,…) ontbreekt.
De meeldraden hebben opvallende oranje-gele helmknoppen die duidelijk uit de bloemetjes steken. De vrucht is een peulvrucht.
Amorpha canescens, detail van de bloeiwijze. Losse trossen bovenaan de stengel. Foto genomen 5/7/’24.
A. canescens, detail van de meeldraden. De helmknop is geel-oranje, de helmdraad is rood. Foto genomen 5/7/’24.
Verzorging en standplaats
Zet de plant op een droge, lichte grond die goed draineert. Zanderige locaties zijn ideaal. Amorpha groeit in volle zon, maar kan zeker ook lichte halfschaduw verdragen. Op arme, droge gronden zal de plant niet lastig worden.
In zijn natuurlijke omgeving in Amerika durft hij (teveel) uitzaaien.
De plant kan dus uit zaad vermeerderd worden. De plant wordt ook gestekt en soms zelfs vermeerderd door afleggen.
Amorpha is een erg trage groeier. Om die reden wordt afgeraden om de eerste jaren rigoureus te snoeien. Eens de plant volwassen is, kan je wel zeker jaarlijks maaien tot op de grond, na de winter.
Amorpha is perfect winterhard en verdraagt tot -25°C.
Amorpha canescens, perfect vergezeld in deze droge en zonnige border door o.a. Echinacea pallida, Echinops ‘Taplow Blue’, Allium senescens en stipa tenuissima.
Tips en weetjes
Amorpha canescens groeit in het wild vaak in de nabijheid van Schizachyrium. De perfecte buren dus, als je een plek hebt waar je beide planten samen kan zetten. Amorpha is een trage groeier. Om die reden is het belangrijk de juiste planten in zijn buurt te zetten. Een gras zoals Schizachyrium, maar ook Sporobolus of Bouteloua zijn niet té concurrentieel en belemmeren de plant niet in zijn groei.
De oorspronkelijke bevolking van Amerika gebruikte het gedroogde blad om te roken, of in thee.
De Engelse naam ‘Leadplant’ dateert vanuit de tijd dat werd gedacht dat Amorpha een indicator was voor lood in de ondergrond.
Amorpha canescens in de prairie van Jan Spruyt.
Bronnen
©
Alle foto’s afkomstig van kwekerij VASTEPLANT.BE BV, tenzij anders vermeld.