Ken uw vijand - Dat is de eerste stap naar een efficiënte slakbestrijding
Slakken zijn nachtdieren. Ze verlaten hun schuilplaats bij schemer om glijdend en klimmend op zoek te gaan naar malse hapjes. Een natte ondergrond komt hun daarbij uitstekend van pas. Ze laten zich leiden door hun reukorgaan maar het slijmspoor dat ze de vorige keer achterlieten is ook een hulp om hun favoriete plant terug te vinden.
Ze gedijen bij warme temperaturen. Dat is de reden waarom u geen last van slakkenvraat zult ondervinden zolang het 's nachts maar een paar graden warm is. Maar zodra de grond begint op te warmen in het voorjaar moet u op uw hoede zijn!
Slakken zijn hermafrodiet. Wat erop neerkomt dat alle slakken eitjes kunnen leggen! Ze zijn namelijk zowel mannelijk als vrouwelijk, hoewel ze elkaar nog steeds nodig hebben voor de bevruchting. Elke slak kan per keer wel tachtig eitjes deponeren en dit wel een keer of vijf op een tuinseizoen. Die eitjes zijn gelatineus en gemakkelijk herkenbaar. Ze zijn meestal te vinden onder een steen, een bloempot, een zak met tuinafval ... Alle donkere, vochtige plekken die de slak maar tegenkomt.
De allerbeste bestrijding van een slakkenplaag is een uitgebalanceerd eco-systeem. De natuurlijke vijanden van slakken zijn kikkers, padden, egels, grotere zangvogels, maar ook loopkevers en honderdpoten. Maak uw tuin aantrekkelijk voor de predatoren en zij belonen u door de slakkenpopulatie in toom te houden.
Maar wat u als u een stadstuintje heeft dat hooguit bezocht wordt door de kat van de buren? Wat kunt u dan doen om uw planten te beschermen tegen slakkenvraat?