Persicaria bistorta
Polygonaceae
+32 52 33 73 15
Jan Spruyt-Van der Jeugd bvba
Mostenveld 30
9255 Buggenhout
België
Polygonaceae
Wie Persicaria bistorta in de tuin heeft staan, weet dat dit de ideale periode is om te plant in de kijker te zetten. De prachtige roze aren staan volop in bloei en de planten zijn op hun mooist!
De plant behoort tot de Polygonaceae of duizendknoopfamilie.
Over de correcte nomenclatuur is er nog onenigheid tussen verschillende instanties. Zo besliste RHS in Engeland om de plant als Bistorta officinalis te benoemen. In oudere boeken vind je soms de naam Polygonum bistorta terug. Wij hanteren altijd de List of names of Perennials, de officiële naamlijst van vaste planten zoals uitgegeven door Naktuinbouw in samenwerking met de ISU (de Internationale Vaste Plantenvereniging). Zij benoemen de plant als P. bistorta.
De Nederlandse naam Adderwortel heeft de plant gekregen door de slangachtige vorm van de dikke, gedraaide rizomen.
P. bistorta is een Europese soort die ook voorkomt in delen van Azië. In Noord-Amerika wordt de plant soms ook gevonden, maar daar is deze ingevoerd.
Zeer kenmerkend voor de plant zijn de bladeren: basaal zijn ze eerder ovaal met een hartvormige basis. De bovenste stengelbladeren zijn driehoekig. De bladrand is golvend en de nerven zijn duidelijk zichtbaar. Het blad is niet behaard.
Van mei tot juli verschijnen de lichtroze, compacte aren van ca. 5cm lang. Bij de gewone P. bistorta zijn de aren alleenstaand. Op deze aren zitten de kleine bloemetjes samen, zowel mannelijke als vrouwelijke.
De plant heeft een sterk wortelnetwerk en is dus een echte macho-plant. Plant 7stuks/m² om snel een volledig toegegroeide mat van Persicaria te bekomen.
De tekening van de gewone P. bistorta toont de driehoekig tot pijlvormige bladeren met gegolfde bladrond. De bloemetjes staan geclusterd in compacte aren.
Wij verkopen drie types: Persicaria bistorta, Persicaria bistorta ‘Superba’ en P. bistorta ‘Hohe Tatra’. De gewone P. bistorta is inheems en zien we bijvoorbeeld in de Hoge Venen, waar de grond nat en (licht) zuur is. Deze soort zaait uit.
De verbeterde variëteit is Persicaria bistorta ‘Superba’. Deze heeft wel vertakte bloeistengels. Hierdoor geeft de plant een veel bloeirijker beeld. Hij heeft een Award of Garden Merit (AGM) gekregen van de Royal Horticultural Society (RHS). In de tuin van Jan Spruyt heeft deze ondertussen grote matten gevormd.
Deze plant vormt weinig zaad, maar als je ziet is het wel belangrijk om dit te verwijderen. Meestal zijn de zaailingen namelijk niet zo mooi als de moederplant die uit stek gekweekt is.
P. bistorta ‘Superba’, detail van de bloeiaar. Foto genomen 19/05/22.
Persicaria bistorta ‘Hohe Tatra’ is een hogere variëteit met kleinere, eivormige bloeiaren die ook iets donkerder zijn van kleur.
De natuurlijke biotoop van P. bistorta zijn oevers en natte graslanden. De plant is een indicatorsoort voor opkomend kwelwater.
Zon of lichte schaduw zijn prima, zolang de grond maar vochthoudend is. Op drogere locaties moet de grond zeker voldoende humusrijk zijn en verdragen de planten zeker geen volle zon. Ook te kalkrijke gronden zijn uit den boze. Bij langere periodes van droogte zal de plant zijn blad laten vallen. Hij gaat dan in rustfase en zal terug blad maken zodra de grond weer vochtig is. De soort is bladverliezend. Na de winter moet je de plant maaien. Voor grote oppervlaktes kan een klepelmaaier gebruikt worden zodat het maaisel als mulching dient.
Persicaria bistorta en variëteiten kan je rooien en scheuren in het voorjaar.
In Jans tuin staat P bistorta ‘Superba’ ideaal: aan de oever van een vijver, waar het altijd vochtig is en bovendien humusrijke grond. Op de achtergrond zie je Iris sibirica.
P. bistorta wordt gebruikt in het traditionele gerecht ‘Dock Pudding’ uit West-Yorkshire, samen met o.a. netels, havermout en kruiden. Dit wordt gebakken met spek.
De plant werd vroeger gebruikt als medicijn. Omwille van de slangachtige vorm van het rizoom, dacht men dat dit goed zou werken tegen slangenbeten. Ook tegen scheurbuik werd Persicaria bistorta gegeven.
Adderwortel houdt van voedselrijke grond. Af en toe bijbemesten of compost toedienen mag als je het afgestorven blad niet laat liggen.
De plant is een waardplant voor de Rode vuurvlinder (Lycaena hippothoe) en voor de Ringoogparelmoervlinder (Boloria eunomia).
© Alle foto’s afkomstig van kwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd, tenzij anders vermeld.