Hakonechloa
Poaceae
+32 52 33 73 15
Jan Spruyt-Van der Jeugd bvba
Mostenveld 30
9255 Buggenhout
België
Poaceae
Hakonechloa is een prachtig gras dat ook in de herfst en winter nog veel te bieden heeft.
De herfstkleur van deze plant valt meteen op en daarom vinden we december de ideale periode om er een artikel over te schrijven.
Hakonechloa behoort tot de Poaceae of grassenfamilie, met als subfamilie de Arundinoideae. Het geslacht is monotypisch: het bevat maar 1 soort, Hakonechloa macra.
Het is een polvormend gras: elke plant groeit in een klomp of pol en het gras is dus niet zodevormend.
Hakonechloa macra is polvormend.
De Engelse naam voor het gras is Japanese Forest Grass en verwijst naar de oorsprong van de plant, de Hakone regio in Honshu, Japan. Daar groeit de plant langs vochtige rotsen in (lichte) halfschaduw.
Hakonechloa heeft een sierlijke habitus: de stengels gaan eerst rechtop, maar hieruit groeien de bladeren die sierlijk als een waterval naar beneden hangen. De bladeren van H. macra zijn frisgroen, niet scherp of hard maar papierachtig. Ze lijken op fijne bamboe bladeren en waaien mooi mee in de wind waarbij ze een ritselend geluid maken. De plant bereikt een hoogte van 50-60cm.
In de zomer verschijnt de bloeiwijze aan het uiteinde van de stengels. Deze zit verstopt tussen de bladeren en is zeer onopvallend.
Hakonechloa macra in bloei. De onopvallende pluimen zitten tussen het blad.
In de herfst verandert het groene blad van kleur en wordt de plant bruinoranje van tint.
De sierlijk overhangende bladeren behouden hun stevigheid en zijn dus ook nu nog een ideaal structuur element in de tuin.
Hakonechloa macra in herfsttooi. Op de achtergrond groenblijvende bamboe. De structuur in de tuin blijft zichtbaar omdat de plant niet plat valt en nog niet gemaaid moet worden.
Foto genomen K. Heyvaert, 23/11/21.
Van Hakonechloa macra bestaan er verschillende cultivars, waarvan de meeste zich onderscheiden door een andere bladkleur, een gepanacheerd blad of een speciale herfstverkleuring.
De cultivars groeien altijd minder krachtig dan de originele soort en worden ook minder hoog.
Hakonechloa macra ‘All Gold’ is een selectie met vol gele kleur van Masato Yokoi (bracht ook Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ uit). Deze wordt geler naarmate er meer zon is. Teveel zon doet het blad verbranden, maar als de plant in echte schaduw wordt geplaatst, dan verdwijnt de gele kleur en worden de bladeren groen. Lichte schaduw is dus de ideale standplaats. Groeit minder krachtig als de soort.
Hakonechloa macra ‘Aureola’ gaat al even mee en heeft de prestigieuze Award of Garden Merit (AGM) van de Royal Horticultural Society gekregen. Kenmerkend voor ‘Aureola’ is het gepanacheerde blad: gestreept goudgroen. Er komt een roze schijn in het blad tijdens het najaar en de hoogte is 35cm.
De plant vergroent in de schaduw. Groeit gelijkaardig aan ‘All Gold’.
Hakonechloa macra ‘Aureola’ heeft een goudgroen gepanacheerd blad. Let op de lichtroze verkleuring die hier en daar verschijnt (herfst).
De bladtoppen van Hakonechloa macra ‘Beni-kaze’ verkleuren in de nazomer naar donkerrood. Vandaar de cultivarnaam die Japans is voor ‘rode wijn’. Tegen de herfst heeft de plant een volledig purper-oranje kleurenpalet. De hoogte bedraagt ca. 40cm en tijdens het groeiseizoen heeft de plant groene bladeren zoals de soort. Wij zullen de selectie vanaf herfst ’22 niet meer verkopen omdat wij in ons klimaat zien dat de verkleuring niet sterk genoeg doorzet. Hierdoor is de selectie voor ons geen meerwaarde ten opzichte van de soort.
Tot slot verkopen we ook nog Hakonechloa macra SUNFLARE® (‘HABSF1007’ PBR). Deze plant komt van veredelaar HarkAway Botanicals en het beheer van dit ras valt onder de deskundigheid van Plantipp BV, die ook de promotie voert voor deze selectie. De gele kleur valt meteen op. Hier en daar zijn er donkerrode uiteinden. Als de plant ouder wordt, nemen deze rode stukken toe in aantal.
De herfstkleur is oranje-bordeaux en de plant bereikt een hoogte van max. 45cm.
Hakonechloa macra SUNFLARE (‘HABSF1007’PBR) in pot. Foto rechten via Plantipp BV.
Hakonechloa prefereert een plaats in (lichte) halfschaduw. Diepe schaduw raden we af voor de cultivars, omdat deze dan hun speciale bladkleur verliezen. Ook volle zon is voor de meeste cultivars uit den boze omdat het blad dan verbrandt. De gewone H. macra is wel tolerant aan volle zon, mits de bodem altijd voldoende fris-vochtig blijft.
Een droge zandgrond in combinatie met volle zon is dus niet geschikt voor dit gras.
De bodem is best niet te schraal. Voorzie voldoende humus of geef geregeld wat bladcompost.
Wanneer de plant zeer lang droog staat, zullen de bladeren zich in de lengte oprollen om de verdamping te verminderen en bij uitzonderlijke droogte afvallen. Dit is nadien niet meer te herstellen door water bij te geven, dan is het wachten op volle groene bladeren tot het volgende jaar.
Maaien gebeurt best pas na de winter en geeft bovendien het hele najaar en winter een fraai beeld.
Heb je grote vlakken van Hakonechloa, dan kan je zelfs beslissen om deze af te rijden met de grasmaaier op een niet te lage stand om de nieuwe ogen op de top van de pol niet te beschadigen.
Tot op heden kennen we geen ziekten of plagen op dit gras.
Vermeerderen gebeurt door scheuren in de lente. Sommige cultivars worden in vitro vermeerderd.
Hakonechloa macra in de machotuin met achterin Deschampsia cespitosa ‘Tardiflora’ en links Epimedium grandiflorum ‘Sasaki’. Grotere vlakken van Hakonechloa (en Epimedium om de twee jaar) kunnen met de grasmaaier worden afgereden na de winter.
Heb je een smalle boord? Ook daar kan je kiezen voor Hakonechloa. De bladeren hangen sierlijk over en er ontstaat een leuk contrast tussen de strakke verharding en het speelse gras.
Laat je niet ontmoedigen door de trage groei. Hakonechloa moet je een tweetal jaar de tijd geven om goed te settelen, maar nadien is dit een oersterke plant die volledig winterhard is. Op de banner foto zie je dat het gras de concurrentie aankan met de haagbeukenhaag op onze kwekerij, een echt sterk gras dus!
Hakonechloa is hier geplant in een smalle strook tussen de verharding en een witte muur. Dit geeft een mooi contrast.
Foto genomen K. Heyvaert, 23/11/21.
© Alle foto’s afkomstig van kwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd, tenzij anders vermeld.