Asphodeline
Asphodelaceae
+32 52 33 73 15
Jan Spruyt-Van der Jeugd bvba
Mostenveld 30
9255 Buggenhout
België
Asphodelaceae
Asphodeline is een geslacht uit de Asphodelaceae en omvat een 20 tal soorten van meerjarige of tweejarige planten.
De plant is genoemd naar Asphodelus of affodil, een verwant geslacht dat eveneens groeit aan de Middellandse Zee.
Weinig mensen kennen Asphodeline, nochtans heeft deze architecturale plant veel te bieden. Wij gebruiken Asphodeline onder andere in concepten zoals kortgrasprairie, steppe, rotstuinen of puintuinen.
Asphodeline lutea, detail van bloemen en vruchten.
De plant heeft vlezige wortels en vormt stevige wortelstokken of rizomen. Hieruit komen de (meestal) onvertakte bloemstengels die rechtop staan en niet behaard zijn. Vaak zitten op de stengels al bladeren.
Deze bladeren zijn zeer lang en smal, naaldvormig en grijsgroen van kleur. Onderaan de plant maken ze grasachtige pollen die in milde winters semi-bladhoudend zijn.
Asphodeline liburnica, detail van de grasachtige pollen die de plant vormt. Deze komen vanuit een wortelstok. Foto genomen 28/07.
De talrijke gele bloemen zitten op cilindervormige bloemtrossen samen tot een boeiwijze van wel 30cm in totaal.
Elke afzonderlijke bloem is bijna zygomorf (tweezijdig symmetrisch) en heeft zes meeldraden die afwisselend kort en lang zijn (een duidelijk verschil met Asphodelus, waar elke meeldraad dezelfde lengte heeft).
Asphodeline met bovenaan de groene, net gevormde vruchten en onderaan de reeds gerijpte vruchten waarbij je een open zaaddoos kan zien met hierin het zwarte zaad.
We hebben twee soorten in het assortiment.
Asphodeline liburnica is de smallere, meer verfijnde soort uit ons assortiment. De hoogte van deze plant ligt rond de 70cm. A. liburnica is van nature te vinden in Griekenland, Italië, Oostenrijk en de Balkan.
Bij Asphodeline liburnica is de bloeistengel slechts onderaan met blad bezet, en is het bovenste deel volledig kaal. De stengel is ook fijner en smaller dan bij A. lutea. De soort groeit over het algemeen minder recht uit en wordt om deze reden beter toegepast in natuurlijke beplantingen met wild aspect. Bloeit iets later dan A. lutea.
Asphodeline lutea is de bekendere soort en bereikt een hoogte rond de 120cm in ideale omstandigheden. Deze soort vind je in Sicilië, aan de Middellandse Zee en in het zuiden van Italië.
De bloeistengel is tot bovenaan met blad voorzien en de soort groeit mooi recht.
Asphodeline liburnica met onderaan de bloeistengel blad, bovenaan geen blad.
Asphodeline kan ‘s winters tot -15°C overleven, maar dient absoluut op een goed gedraineerde bodem te staan want bij natte voeten rotten de wortels snel weg. Zet de plant op een matig voedselrijke maar zeker niet té rijke bodem in volle zon of eventueel lichte halfschaduw.
Asphodeline liburnica in Jans tuin met op de voorgrond Amsonia tab. JS® ‘Stella Azul’ en rechts Panicum virgatum ‘Northwind’.
Asphodeline bloeit in de late lente, rond mei-juni-juli.
Combineer deze soort eens met latere bolgewassen zoals Camassia leichtlinii of Ornithogalum ponticum die eveneens een smalle slanke bloeiwijze hebben. Uitgebloeide Asphodeline is nog steeds mooi om te zien, en komt goed tot zijn recht tussen lagere planten zoals Allium senescens, Stipa lessingiana, Asclepias tuberosa interior of met sierlijke planten zoals Echinacea pallida of Amorpha canescens.
Asphodeline liburnica met op de voorgrond Melica nutans en achterin de bleke Echinacea pallida.
© Alle foto’s afkomstig van kwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd, tenzij anders vermeld.